Direkt sadede geleceğim. Elon Musk‘ı eleştiren herkese aduket yapasım var. (Joystick kullananlar için kısayolu; aşağı, ileri, yumruk.)

Acaba kaçı uzaya milyon dolarlık araba yolladı? Ya da sadece okuduğu kitaplardan Mars’a koloni kurma hayaline kapıldı? Meyve veren ağaç taşlanır arkadaş. Bakınız tarihteki meyve veren ağaçlara: Van Gogh, Edgar Allen Poe, Galileo, Kafka… Şampiyonlar ligi olmalarına rağmen zamanında şampuan gibi köpürmüşler maalesef. Neyse ki şimdi seviliyorlar.

Bu adam da öyle. Hiçliğin kol gezdiği Güney Afrika‘nın bağrından kopup ‘I have a dream’ kıvamındaki pak vizyonuyla Mars’a koloni kurmadan ölmeyeceğini söylemiş bir adam bu, ya da buna dair en ufak bir umut ışığı görmeden.  Kaldı ki 20 milyar dolarlık servetiyle buradan Mars’a dolarlardan oluşan merdiven basamakları yapabilecekken (Stairway to Heaven dedikleri bu olsa gerek) o, Roadster‘ının içine Starman’ini oturtup uzaylıları trolllemeyi tercih ediyor. Ya da Varyemez Amca gibi yüzme havuzu yerine altın paralarının içinde yüzerek serinlemek varken uzaya habire roket fırlatmayı… (Zannedersiniz adamın roket koleksiyonu var.) Tüm bunları yaparken biz Dünyalıları da yabana atmamak için fosil yakıt üretimi teknolojisine dayalı küresel ekonominin ve onun dünyayı yöneten dev şirketleririn çöküşünü başlatacak olan, yenilenebilir enerjinin ilk büyük adımı olan SolarCity projesini bahşediyor. Adam daha napsın? Yollarınıza güller mi sersin? Yetmezmiş gibi adamı madara ettiler madara. Hale bakın. Yaptıklarına sonsuz saygı duymama rağmen, Steve Jobs‘un insanlığa dahi diye yutturulmaya çalıştığı şu çağda insanlık adına pragmatik atılımlarda bulunan, üç farklı disipline de yatırım yapıp üçünden de kar elde edebilen mühendis bir adamı “Kesin ip var” esprisine maruz bıraktınız ya, alacağınız olsun.

d56347d5819d0cddc39c562cef861312bf361adf_1_690x419-1

Uzun lafın kısası Spaceman’i gördüğümde aklıma ilk gelen “Acaba o arabanın içinde ne dinliyor?” sorusu oldu. Daha sonra Roadster‘ın canlı yayınını izlerken uzayın sessizliğinde boğuldum. Ben de ilk iş gidip içinde uzay geçen kaç şarkı varsa hepsini teker teker açıp kendime düşük bütçeli bir bilimkurgu filmi çekiverdim. Sonuçta hepimiz müzik insanlarıyız değil mi? Sessizlikte barınamadığımız için buradayız. İşte Spaceman için yaptığım oksijensiz hava sahasından oluşan müzik listesi. Sıkılmıştır uzayda boş boş direksiyon sallamaktan yazık, biraz kulağının pası silinsin bari.

 

Yorum bırakın